Metsän rauhaa, hiekkarantaa ja auringonlaskun kultaamaa merimaisemaa.
Ajankohta: 27.8.2021
Lähtöpaikka: Mikonkarin uimarannan P-paikka, Lohenpyrstöntie 24, Raahe
Matka: 1.8km
Kesto: Aikaa kannattaa varata ainakin 30-45min.
Reittimerkinnät: Puukyltit ja keltaiset maalimerkit puissa. Päivitys 3.6.2022: Mikonkarin luontopolku tunnetaan nykyään Mikonkarin kierroksena. Reittimerkinnät on uudistettu kesäkaudelle 2022. Ne ovat tuttuun tapaan keltaiset, mutta päivitettyinä aiempaa selvemmin erottuvat.
Ihmisen tekemää: Reittikartat Lohenpyrstön ja Veteraanimajan P-alueella, opastaulut polun varrella, lintutorni, pieni matka pitkoksia sekä uimarannalla nuotiopaikka, pukukopit ja kuivakäymälä.
Elokuun viimeiseen viikonloppuun (vuonna 2021) osui pilvettömiä iltoja, joten oli tullut oiva tilaisuus lähteä Mikonkariin tähyilemään auringonlaskua. Mikonkarin kärki on hyvin suosittu auringonlaskujen katselupaikka, mutta hienoja ovat näkymät uimarannaltakin. Ensin kiersin luontopolun.
Tässä päivitetty kartta kaudelle 2022:
Mutta palataanpa elokuuhun 2021: Valitsin lähtöpaikaksi uimarannan P-alueen Lohenpyrstöntien varresta. Luontopolun opastaulut löytyvät Lohenpyrstön ja veteraanimajan lähtöpaikoilta.
Uimarannalle vie helppokulkuinen, sorastettu polku.
Luontopolku erkanee uimarannalle vievästä reitistä pian mutkan jälkeen. Kiertosuunta on merkitty myötäpäivään. Maaston puolesta reitti toimii kumminkin päin.
Reitin tunnistaa keltaisista maalimerkeistä. Maasto on melko helppokulkuista ilman suuria korkeuseroja. Juurakkoja ja kiviä on paikoin.
Naava vihjaa hyvästä ilmanlaadusta.
Graniitti on peruskallioidemme yleisin kivilaji. Raahen kirkko on rakennettu suurelta osin Raahen Ruottalon rantojen graniitista. Mm. nämä tiedot löytyivät tämän lohkareen viereisestä opastaulusta.
Vasemmanpuoleinen polku vie Pattijoen veteraanimajan parkkipaikalle. Jatkoin oikealle kääntyvää polkua merenrantaa kohti.
Opastaulun mukaan luontopolun puissa kasvavan jäkälän nimi on sormipaisukarve. Nimeä voi tarvittaessa kerrata taulusta ohikulkiessaan. Itse ainakin joudun tekemään niin.
Ranta on jonkin verran pusikoitunut muttei niin paljoa, etteikö löytyisi paikkoja läpi puikkelehtimiseen. Niin kannatti nytkin tehdä.
Laskeva aurinko sävytti rantamaisemaa.
Metsälammella saattaa kevätkesästä nähdä lintupoikueen.
Pitkospuita on reitillä pari lyhyttä pätkää.
Kasvillisuus on kuronut metsälampea vuosi vuodelta pienemmäksi.
Merenrantalehto.
Merituulen tuiverruksen jäljet näkyvät metsässä.
Nuotiopaikka on uimarannan vieressä. Polttopuut on tuotava mukanaan itse, jos aikoo tulistella.
Uimarannalta löytyy dyynimuodostelmaa.
Luontopolku sukeltaa metsään hiekkakentän takanurkalta.
Kuusimetsää.
Mikonkarin lintutorni on 9m korkea ja rakennettu vuonna 1987, kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan lintutornioppaassa.
Useammallekin tähyilijälle riittää tilaa.
Tornin läheisyydestä on kaadettu näköesteeksi kasvaneita puita, joten vesilintujen elämää on aiempaa helpompi seurata.
Lintutornin juurelta pääsee poikkeamaan pientä polkua pitkin rantaan.
Luontopolku kääntyy oikealle. Suoraan jatkamalla saapuisi Lohenpyrstön P-alueelle.
Luontopolkukierros umpeutuu polun saapuessa uimarannalle vievän reitin varteen. Vasemmalle kääntyen olisin päässyt P-paikalle, mutta oikealla odotti auringonlasku.
Kirkkaalla säällä Taskun saari pookeineen erottuu hyvin. Seuraavana aamuna tein SUP-reissun Taskuun. (Linkki siihen juttuun löytyy tämän jutun alta.)
Comments